Kuru Temizleme
Kuru temizleme işleminin ana işlevi; ıslak temizlemeyle zarar gören yada yıpranmış kumaş dokularını yıpratmayarak yada yıpranan dokuları onararak giysilerinizin uzun ömürlü olmalarını sağlamaktır. Kuru temizleme işleminde 3 farklı işlem bulunmaktadır. Kuru temizleme sulu yıkama ve son olarak çamaşırhane yıkaması. Kuru temizleme denildiğinde sadece temizlik işlemi değil aynı zamanda giysilerin boyanması, kolalanması ve ütülenmesi işlemleri de ekstra yapılmaktadır.
Kuru Temizleme Nasıl Yapılır?
Kuru temizlemenin basit bir işlem olmadığını söylemek gerekir. Birçok aşamadan geçerek ürünler temizlenmekte ve özellikle lekelerden arındırılmaktadır. Kuru temizleme işlem sırasında kullanılan kimyasalların içinde su olmaması nedeniyle bu ismi alan giysilerin ve tekstil ürünlerinin temizlenmesi için yapılan işlemlerdir. Kuru temizleme dışında boyama, kolalama ve itileme işlemleri de kuru temizleme salonlarında verilen hizmetlerdir.
Kuru Temizleme Aşamaları
Kuru temizleme işlemi tek aşamalı bir işlem değildir. Ortalama 7 aşamadan oluşmaktadır.
- Öncelikle giysiler kontrol edilir.
- Giysilerin kontrol edilmesi süresince sonrası numaralandırma işlemi başlar.
- Bir diğer aşama giysilerin kumaşların ve renklerine göre ayrılmasıdır.
- Ön leke çıkarma aşmasından sonra yıkama işlemi gelmektedir.
- Yıkama aşamasından sonra kurulama ve son olarak havalandırma işlemiyle kuru temizlemenin tüm aşamaları tamamlanır.
Kuru Temizleme İşleminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kuru temizleme basite alınacak bir işlem değildir. İşlem öncesinde temizliği yapılacak ürünle ilgili bilgi alınması gerekir. Yıkama öncesinde etiket incelemesi yapılmalıdır. Yıkama talimatına uygun şekilde her parça yıkanmalıdır. Kurulama ve havalandırma işlemleri kuru temizlemenin en önemli aşamalarıdır. Burada çözeltiler kumaştan tamamen arındırılmaktadır böylelikle kumaş üzerinde çözelti kalmamakta ve üzere giyilmesi halinde alerjik reaksiyonların önüne geçilmektedir.
Kuru Temizlemeye Hangi Kıyafetler Verilir?
Kuru temizleme işlemi için her giysi tercih edilebilir. Sıklıkla verilen giysilerin içinde takım elbiseler kışlık kaban, abiye, gelinlik ve montlar yer almaktadır. Giysilerin yanı sıra tekstil ürünlerinden perdeler, battaniyeler, koltuk kılıfları gibi kullanılan ürünler içinde kuru temizleme işlemi yapılmaktadır.
Kuru temizleme işlemlerinde boya, kolalama ve ütüleme işlemleri de bulunmaktadır. Giysilerin ya da tekstil ürünlerinin boyanması için de bu tarz salonları başvuru yapılmaktadır. Aynı zamanda sadece ütüleme işlemleri de yine bu salonların sunduğu hizmetler içindedir.